Koepelkerk Concerten
Stichting Travaux Publics organiseert in 2021 voor het eerst in de Koepelkerk in Sappemeer een serie concerten met topmusici uit binnen- en buitenland. De Koepelkerk is een bijzondere historische locatie. De protestantse kerk is uit 1655 en markeert het begin van een samenleving ten oosten van de stad Groningen. De kerk is op initiatief van ondernemer Gouke Visser enige jaren geleden prachtig gerestaureerd en zo voor het nageslacht bewaard. Het is een ideale concertlocatie geworden.

Ons doel is om de concertserie jaarlijks terug te laten keren. Dat hangt natuurlijk af van het succes in het eerste jaar. Een heel waagstuk in een tijd van corona, maar we zien ook dat mensen, als het maar enigszins kan, juist in deze tijd, een enorme behoefte hebben om cultuur op te snuiven.

Wij zullen er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Vanzelfsprekend op verantwoorde wijze, volgens de richtlijnen van de regering en het RIVM. Daarvoor hebben we een coronaprotocol (zie verderop op deze website) opgesteld dat zo nodig aangepast kan worden naar de actuele omstandigheden.

Coronaprotocol

Bij de entree zijn wij verplicht een corona-check uit te voeren. Daarvoor vragen we u om uw QR-code en uw identiteitsbewijs bij de hand te houden. Bij overtreding riskeren wij een hoge boete. Wij vragen u om begrip.

agenda

 • zaterdag 18 december 15:00 uur bestel tickets

  Kerstconcert ‘Maria’s Lofsang’

  Componist
  Hoite Pruiksma
  Solisten:
  Inkje Bakker
  Maria
  Welmoed van der Molen
  Engel
  Jeroen Helder
  evangelist
  Ben Brunt
  Zacharias
  Renske van Gelder
  alt/mezzo
  Hans de Wolf
  Simeon
  Koor:

  Capella Frisiae

  Instrumentalisten:
  Corien Kok
  cello
  Pauli Yap
  piano
  Vincent van Laar
  harmonium
  Dirigent:

  Hoite Pruiksma

  Maria’s Lofsang is een achtdelig en drietalig kerstoratorium met Maria als hoofdpersoon. Onderwerp is het bijbelse verhaal uit Lucas 1 en 2, dat in het Fries wordt gezongen. Koordelen zijn in het latijn en in het stuk zijn verder oud-Nederlandse kerstliederen verwerkt.

  Het oratorium begint met de bijbelse declamatie uit Mattheus 1, het opnoemen van de tweeënvijftig geslachten van aartsvader Abraham tot de ouders van Jezus, Josef en Maria, en eindigt met de traditionele besnijdenis van Jezus in de tempel, acht dagen na zijn geboorte, wanneer de oude Simeon het kind in zijn armen neemt en daarmee afscheid neemt van het leven: ‘Nu laat Gij Heer, uw dienstknecht gaan in vrede naar Uw woord, want ik heb uw heil gezien.’

  Dit werk is gebaseerd op de cyclische gedachte van geboorte, leven en sterven.

  Affiche Maria's Lofsang (18 december 2021)
 • zondag 2 januari 2022 15.00 uur bestel tickets

  Net als toen | een spiegel van verhalen en muziek

  Er is alweer een jaar voorbij. Een jaar waarin we veel hebben meegemaakt, ontdekt, gemist, geleerd misschien. Alles wat je doet en meemaakt wordt een deel van jezelf en bepaalt mee wie je bent. Dat maakt Bette Westera op een fijnzinnige manier duidelijk in haar prachtige, grappige en ontroerende boek AAN DE KANT, IK BEN JE OMA NIET! Ze laat ons kennismaken met verschillende bewoners van een verzorgingstehuis. In steeds twee verdichte verhalen lees je wie of wat ze vroeger waren, en hoe ze nu zijn.

  De verhalen en ook de prachtige illustraties van Sylvia Weve laten je de breedte van het leven zien. Ze maken duidelijk dat een vos misschien wel zijn haren verliest, maar niet zijn streken. Zo slaapt meneer Van Dam, die vroeger dakloos was, niet in zijn bed maar tussen de violen. En mevrouw De Vries haalt gevaarlijke capriolen uit op de ladder, omdat ze vroeger acrobate was.

  The Northern Consort werd geïnspireerd door dit prachtige boek en maakte er een muzikaal programma van, om het nieuwe jaar mee in te luiden. Voor de 4 bewoners die deze middag worden geportretteerd zochten ze passende muziek uit. Van elke bewoner vertelt actrice Gerdy Niehof eerst het levensverhaal, waarbij ook de illustraties worden getoond. Dan vieren en omlijsten de musici dat leven met muziek. Spiegels voor een reflectieve blik, nu het nieuwe jaar begonnen is.

  Muziek van Janitsch, Bach en De Boismortier.

  The Northern Consort:
  Gerdy Niehof
  voordracht
  Vincent van Ballegooijen
  hobo
  Hanneke Wierenga
  viool
  Elisabeth Ingenhousz
  viool en altviool
  Saskia van der Wel
  cello
  Tis Marang
  violone
  Vincent van Laar
  clavecimbel
  Aan de Kant de dames Jansen en Verbruggen
 • Programma 2022 (onder voorbehoud)

  2 januari
  The Northern Consort - nieuwjaarsconcert
  23 januari
  Concert door Eeuwe Zijlstra - orgel
  12 februari
  Internationaal blazersensemble La Petite Écurie
  20 februari
  Lidewij van der Voort - viool en Bart Naessens - orgel
  3 april
  Harry de Wit - componist, klankarchitect, pianist, slagwerker
  23 april
  Solo in de Koepelkerk: Mike Fentross - luit/theorbe
  14 mei
  Zes cellisten van het Koninklijk Conservatorium Den Haag
  19 juni
  Blazers van het Noord Nederlands Orkest met de Gran Partita van Mozart
  30 juli
  Isabelle van Keulen - viool
  23 - 25 sept
  Solo in de Koepelkerk Veronika Skuplik - viool + workshop en internationale masterclass
  23 okt
  Noord Nederlands Orkest met Peter en de Wolf van Sergei Prokofiev
  19 nov
  Concerto d’ Amsterdam en Geert Mak, verteller in ‘Het rampjaar 1672’