Koepelkerk Concerten
Stichting Travaux Publics organiseert in 2021 voor het eerst in de Koepelkerk in Sappemeer een serie concerten met topmusici uit binnen- en buitenland. De Koepelkerk is een bijzondere historische locatie. De protestantse kerk is uit 1655 en markeert het begin van een samenleving ten oosten van de stad Groningen. De kerk is op initiatief van ondernemer Gouke Visser enige jaren geleden prachtig gerestaureerd en zo voor het nageslacht bewaard. Het is een ideale concertlocatie geworden.

Ons doel is om de concertserie jaarlijks terug te laten keren. Dat hangt natuurlijk af van het succes in het eerste jaar. Een heel waagstuk in een tijd van corona, maar we zien ook dat mensen, als het maar enigszins kan, juist in deze tijd, een enorme behoefte hebben om cultuur op te snuiven.

Wij zullen er alles aan doen om dat mogelijk te maken. Vanzelfsprekend op verantwoorde wijze, volgens de richtlijnen van de regering en het RIVM. Daarvoor hebben we een coronaprotocol (zie verderop op deze website) opgesteld dat zo nodig aangepast kan worden naar de actuele omstandigheden.

Met trots presenteren we onze concerten voor 2021.

Het zou kunnen zijn dat door de veranderende situatie omtrent corona een concert aangepast wordt of verplaatst. Wij vragen daarvoor uw begrip. Houd onze website in de gaten. Heeft u reeds tickets besteld, dan informeren we u via e-mail.

agenda

 • zaterdag 20 juni 20.30 uur bestel tickets

  Solo in de koepelkerk

  • Andrei Makarov - piano
  • Beethoven - pianosonate nr. 23 op. 57 ‘Appassionata’
  • Schubert - Moment Musicaux nr. 6 op. 94 (D 780)
  • Schumann - Carnaval op. 9

  Solo in de Koepelkerk, zo heet de serie van vijf concerten in het seizoen 2021-2022. Vijf solisten die een soloprogramma uitvoeren.

  We beginnen met Andrei Makarov. Andrei (2002) toonde op jonge leeftijd al belangstelling voor muziek. Op zijn vierde jaar begon Andrei met pianolessen en is sindsdien verknocht aan het instrument. De liefde voor piano trok Andrei op jonge leeftijd al naar het podium, waar hij zich goed voelt. Andrei nam deel aan o.a. het Haydn Festival, het Internationaal Steinway Concours, het Prinses Christina Concours en trad tevens op als solist en begeleider in Nederland, Duitsland (2015) en Armenië (2017). In 2015 won Andrei het Prinses Christina Concours en in 2018 kreeg Andrei de 1e prijs op het Steinway Piano Coancours. In september 2018 vertegenwoordigde Andrei Nederland op het Internationale Steinway Festival in Hamburg. Op dit moment is Andrei leerling van Nata Tsvereli aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, zijn geboortestad. De droom van Andrei is om zich als solist verder te kunnen ontwikkelen.

  Andrei Makarov
  foto: Jan Kees Schelvis
 • zondag 29 augustus 15.00 uur bestel tickets

  ‘Hier rust o wandelaar…’

  Dit concert begint met een wandeling langs de graven die om de Koepelkerk heen liggen. Terwijl de bezoekers langs de oude en nieuwe graven lopen, speelt The Northern Consort, ook buiten, passende muziek.

  Eenmaal binnen in de kerk zijn nog meer opmerkelijke grafschriften uit het Groningerland te lezen en te horen.

  Sterven is van alle tijden. Toch werd vroeger anders tegen de dood aangekeken dan we nu doen. Dat is goed te horen in de muziek die barokcomponisten schreven bij en over de dood. En dat betekent heus niet alleen droefenis en treurigheid, er klinkt ook zeker humor en vrolijke muziek!

  Muziek van Bach, Zelenka en Telemann.

  Koepelkerk
 • zaterdag 18 september 20.30 uur bestel tickets

  Solo in de Koepelkerk

  Lucia Swarts - cello

  • Bach - suites voor cello solo BWV 1007, 1008 en 1009
  • Domenico Scarlatti - Ricercare voor cello solo

  We zijn verheugd dat Lucia Swarts in de Koepelkerk de cello-suites van Bach komt spelen. De drie suites die ze uitvoert laat ze steeds voorafgaan door een Ricercare voor cello-solo van Domenico Scarlatti. Dit zijn de eerste werken voor cello solo.

  Lucia Swarts studeerde aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij Anner Bijlsma en Lidewij Scheifes. Ze behaalde in 1982 haar diploma Uitvoerend Musicus. In dat jaar gaf ze haar eerste recital in de Kleine Zaal van het Amsterdams Concertgebouw als prijswinnaar in de 'New Vintage’ serie voor jong talent.

  Naast haast het optreden als solist maakt Lucia veel kamermuziek uit verschillende stijlperiodes. Voor barokmuziek speelt ze op verschillende historische instrumenten, zoals de viola da spalla, de barokcello, de violone en de cello piccolo.

  Sinds 1983 is Lucia solo-cellist bij de Nederlandse Bach Vereniging, het Residentie Bach Ensemble en het Tulipa Consort. Van 1983 tot 2017 speelde ze bij het Asko/Schönberg ensemble en speelde met dirigenten als Reinbert de Leeuw, Oliver Knussen, Gustav Leonhard, Jos van Veldhoven en Sigiswald Kuijken.

  In 2017 en 2018 nam Lucia alle suites van Bach voor cello solo op. De eerste suite nam ze ook op voor de serie All of Bach van de Nederlandse Bach Vereniging.

  Bach - Cello Suite no. 1 in G major BWV 1007 - Swarts | Netherlands Bach Society op Youtube
  Swarts on Bach Cello Suite no. 1 in G major (music) BWV 1007 | Netherlands Bach Society op Youtube

  Lucia Swarts
 • zondag 17 oktober 15.00 uur binnenkort tickets te bestellen

  ‘Worden wat je wil’

  Een programma vol barokmuziek in het kader van de Kinderboekenweek. Het thema dit jaar is ‘worden wat je wil’ en daarover vertellen The Northern Consort & gasten een sprankelend muzikaal verhaal.

  Banner Kinderboekenweek 2021
 • zondag 2 januari 2022 15.00 uur bestel tickets

  ‘Hoe voelt het nu?’

  ‘Gelukkig nieuwjaar!’ zeggen we tegen elkaar, maar hoe voelt geluk? The Northern Consort laat aan de hand muziek van Antonio Vivaldi, Joseph Haydn, Antonio Corelli en Samuel Barber emoties en gemoedstoestanden in de muziek horen.

  foto TNC Hanneke Wierenga en Vincent van Ballegooijen
  Hanneke Wierenga
  Vincent van Ballegooijen

Coronaprotocol

 1. U koopt een kaartje via onze online ticketservice. Daarbij vragen we u om wat gegevens, zoals uw mailadres. Hierdoor kunnen we u op de hoogte houden van de gang van zaken.
 2. U wordt uitgenodigd om op een bepaald tijdstip bij de Koepelkerk aanwezig te zijn. Wij hebben vooraf iedereen ingedeeld in kleine groepen. Elke groep heeft een letter.
 3. Vervolgens wordt u, met uw groepje, naar uw plaatsen begeleid door een vrijwilliger. U vindt uw naam terug op uw zitplaats in de kerk. Groep voor groep vult zich zo de kerk.
 4. Na afloop van het concert gaat alles zoals bij binnenkomst, maar dan in omgekeerde volgorde.
 5. Er is geen pauze, dus ook geen buffet.
 6. Alleen in uiterste gevallen mag de wc gebruikt worden.