Koepelkerk Concerten
Stichting Travaux Publics organiseert voor het tweede jaar concerten in de Koepelkerk van Sappemeer. De Koepelkerk is een bijzondere historische locatie. De kerk is uit 1655 en markeert het begin van een samenleving ten oosten van de stad Groningen. De kerk en het Van Oeckelen-orgel zijn in 2010, op initiatief van ondernemer Gouke Visser, gerestaureerd en zo voor het nageslacht bewaard. De vorm, sfeer én akoestiek maken het tot een ideale concertlocatie.

Initiatiefnemers voor de Koepelkerkconcerten zijn eigenares Dineke Visser en Jan Kees Schelvis, artistiek leider van stichting Travaux Publics. ‘Muziek tot in de haarvaten van de samenleving’ is het motto. Daarvoor nodigen we topmusici uit binnen en buitenland uit. We hopen dat u ook in 2023 kunt genieten van prachtige uitvoeringen. Het programma is veelbelovend!

agenda

 • (Wijzigingen voorbehouden)
 • donderdag 8 december 20:00 uur bestel kaarten

  Barbican String Quartet

  Het Europese Barbican String Quartet werd opgericht in 2014 aan de Guildhall School of Music en Drama te Londen, waar alle vier de musici studeerden. Primarius van het kwartet is het Nederlandse viooltalent Amarins Wierdsma. Na naam gemaakt te hebben in Londen bij het winnen van het St Martin in the Fields Kamer Muziek Concours in 2018, brak het kwartet internationaal door met de eerste prijs én publieksprijs bij het Joseph Joachim Kamermuziek Concours Weimar.

  In Nederland is het kwartet zeer actief. De vier musici traden meerdere malen op tijdens het Grachten Festival Amsterdam, speelden in het Concertgebouw en live op Radio 4. In het Verenigd Koninkrijk werd het kwartet verkozen als Young Concert Artist Trust Finalisten 2020 en zijn ze Kirckman Young Artists en St John’s Smith Square Young Artists 2020. Ook maakten ze in 2017 hun debuut in de Wigmore Hall. In 2020-21 was het kwartet onder meer te zien en te horen in Bordeaux, Weimar, natuurlijk Londen, Amsterdam en Madrid, waar het studeert bij Günter Pichler, voormalig primarius van het Alban Berg Kwartet.

  Sinds 2017 is het Barbican Kwartet deel van het Belcea trust en sinds kort zijn ze in residence bij de Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam.

  Het kwartet is dankbaar voor de ondersteuning van meerdere fondsen zoals: Het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NL), de Canimex Group (CA), het Hattori Fonds (UK) de Royal Philharmonic Society (UK) en Irene Steels Wilsing (DE).

  Programma
  Joseph Haydn
  Strijkkwartet op. 50/2
  Leos Janácek
  Strijkkwartet nr. 2 ‘intieme brieven’

  Pauze

  Rebecca Clarke
  Poem
  Béla Bartók
  Strijkkwartet nr. 4
  Koepelkerkconcert 8 december 2022 Barbican String Quartet
  foto: Andrej Grilc
 • vrijdag 23 december 20:15 uur bestel kaarten

  Maria's Lofsang - Hoite Pruiksma, Capella Frissiae, solisten en instrumentaal ensamble

  Recensie: Job van Schaik

  Leeuwader Courant / Dagblad van het Noorden (december 2021)

  ‘Maria’s Lofsang‘ van Hoite Pruiksma muzikaal hoogtepunt. Want wat een geweldige muziek heeft Hoite Pruiksma gecomponeerd. Krachtig, ontroerend, speels, aangrijpend, ernstig, volks, contemplatief, dansend, weemoedig, troostend - in dit kerstoratorium, waarin de geboorte van Christus muzikaal wordt verbeeld komt het allemaal voorbij en grijpt alles in elkaar.


  ‘Maria’s Lofsang’

  Is een 7-delig en een 3 talig kerstoratorium met Maria, moeder van Jezus, als centrale figuur: ‘Mar Maria bleauwen al dy wurden by en hja liet se yn har herte omgean’ (‘Maar Maria bewaarde al deze woorden en liet ze in haar hart omgaan’). Dit werk is gebaseerd op de cyclische gedachte van geboorte, leven en sterven, duurt 70 minuten en is geschreven voor harmonium, piano, cello en klein koor (waaronder de solisten).

  Koor
  Capella Frisiae
  Solisten
  Welmoed van der Molen
  Engel
  Inkje Bakker
  Maria
  Renske van Gelder
  mezzo sopraan
  Ludwin Hiemstra
  spreekstem
  Jeroen Helder
  Evangelist
  Ben Brunt
  Zacharias
  Hans de Wolf
  Simeon
  Instrumentalisten
  Pauli Yap
  piano
  Corien Kok
  cello
  Vincent van Laar
  harmonium
  Dirigent/componist
  Hoite Pruiksma
  Koepelkerkconcert 23 december 2022 Maria's Lofsang
 • zaterdag 21 januari

  Robbert Muuse (bariton) en Micha Weers (piano) - liederencyclus Die Winterreise van Franz Schubert

 • zaterdag 18 februari

  Esther Apituley (altviool) en Hans Dagelet (acteur) - In de schemering

 • zaterdag 1 april

  Wibi Soerjadi (piano) - Liszt-programma

 • zondag 21 mei

  Robbert Muuse (bariton) en Micha Weers (piano) - liederencyclus Die schöne Müllerin van Franz Schubert

 • zondag 18 juni

  NNO - Gran Partita van Wolfgang Amadeus Mozart, met een feestelijke High Tea

 • zaterdag 23 september

  Hoboband ‘La Petite Écurie’

 • zaterdag 14 oktober

  Virpi Räisänen (sopraan) en Jean van Vugt (piano) - programma wordt nog bekend gemaakt

 • November

  Capella Frisiae, Roder Girls Choir en Eeuwe Zijlstra (orgel) - Requiem van Fauré

 • December

  Barokensemble La Sfera Armoniosa o.l.v. Mike Fentross - Marien Vespers van Claudio Monteverdi