travauxpublics kunst en cultuur tot in de haarvaten van de samenleving

De Koepelkerk van Sappemeer is een bijzondere historische locatie. De kerk is uit 1655 en markeert het begin van een gemeenschap ten oosten van de stad Groningen. De kerk en het Van Oeckelen-orgel uit 1875 zijn in 2010, op initiatief van ondernemer Gouke Visser, prachtig gerestaureerd. De vorm, sfeer én akoestiek maken het tot een ideale concertlocatie voor kamermuziek en kleine ensembles.

Initiatiefnemers van de Koepelkerkconcerten zijn eigenares Dineke Visser en programmeur/organisator Jan Kees Schelvis, artistiek leider van stichting Travaux Publics. ‘Muziek tot in de haarvaten van de samenleving’ is het motto. De Koepelkerk is een toplocatie. Daarom nodigen we topmusici uit binnen en buitenland uit om concerten te komen geven. We bieden ze een fijne werksfeer en een kerk met een uitzonderlijke akoestiek. Enkele namen: violiste Isabelle van Keulen en haar ensemble, pianisten Wibi Soerjadi, Andrei Makarov en Nathalia Milstein, celliste Lucia Swarts, barokviolistes Veronika Skuplik en Lidewij van der Voort, luittist Mike Fentross, componist/dirigent Hoite Pruiksma en Capella Frisiae, Camerata Trajectina, hoboband La Petite Écurie, organisten Erwin Wiersinga, Eeuwe Zijlstra en Bart Naessens, Geert Mak en Concerto d’Amsterdam, bariton Robbert Muuse en pianiste Micha van Weers, The Northern Consort, altisten Esther Apituley en acteur Hans Dagelet, The Roden Girl Choristers en Het World Opera Lab.

In aanvulling op de concerten organiseren we voor kinderen educatieve projecten en voor muziekstudenten masterclasses. Zo gaf in 2022 barokvioliste Veronika Skuplik een internationale masterclass. Uit heel Europa kwamen jonge talentvolle barokviolisten naar Sappemeer, om in de Koepelkerk drie dagen lang les te krijgen en samen muziek te maken.