Koepelkerk Concerten
Stichting Travaux Publics organiseert voor het derde jaar concerten in de Koepelkerk van Sappemeer. De Koepelkerk is een bijzondere historische locatie. De kerk is uit 1655 en markeert het begin van een samenleving ten oosten van de stad Groningen. De kerk en het Van Oeckelen-orgel zijn in 2010, op initiatief van ondernemer Gouke Visser, gerestaureerd en zo voor het nageslacht bewaard. De vorm, sfeer én akoestiek maken het tot een ideale concertlocatie.

Initiatiefnemers voor de Koepelkerkconcerten zijn eigenares Dineke Visser en Jan Kees Schelvis, artistiek leider van stichting Travaux Publics. ‘Muziek tot in de haarvaten van de samenleving’ is het motto. Daarvoor nodigen we topmusici uit binnen en buitenland uit. We hopen dat u ook in 2023 kunt genieten van prachtige uitvoeringen. Het programma is veelbelovend!

agenda

 • (Wijzigingen voorbehouden)
 • zaterdag 24 juni gratis (vrijwillige bijdrage)

  Vocaal Ensemble Sirius en het Hanze Consort

  ‘Welcome to all the pleasure’ is de titel van het programma, naar de gelijknamige compositie van Henry Purcell, de opening van dit concert. Op het programma staat barokmuziek uit alle windstreken. Van Londen tot Lübeck, van Parijs tot Venetië en niet te vergeten, Amsterdam!

  Purcell
  Welcome to all the pleasures
  Buxtehude
  cantate Der Herr ist mit mir
  Sweelinck
  Pseaume 150 ‘Or soit loué l’éternel'
  Reincken
  Hortus Musicus IV
  Charpentier
  Litanies de la Vierge
  Monteverdi
  Beatus Primo

  Vocaal ensemble Sirius heeft zijn wortels in de stad Groningen. Na jaren te hebben gezongen in diverse koren, wilden de zangers die Sirius vormden zichzelf uitdagen door op hoog niveau in kleine bezetting te gaan zingen. Het begon 14 jaar geleden. Vele concerten volgden, vaak in de Pelstergasthuiskerk in Groningen. Kenmerkend voor Sirius is de keuze voor uiteenlopende muziekstijlen: van barok tot romantiek, van pop/jazz tot close harmony. De concerten zijn daardoor caleidoscopisch, altijd vanuit een specifiek thema: bijv. Volksmuziek, The Circle of Life, of zoals het meest recente concert “Een Nieuwe Jas”, met vele (ook eigen!) bewerkingen van allerhande muziekstukken.

  De samenstelling van het ensemble wisselt van tijd tot tijd: soms Sextet, dan weer Octet. En momenteel bestaat Sirius, in willekeurige volgorde, uit: een applicatiespecialist, een belastingambtenaar, een chemicus, een vertaler Zweeds, een medewerker personeelszaken, een historicus, een logopedist en een classicus.

  Sirius is:

  Marleen Kegel
  sopraan
  Eline Jongsma
  sopraan
  Jitte Evenhuis
  alt
  Mirjam Bodewes
  alt
  Gerben Bos
  tenor
  Adriaan Kegel
  tenor
  Jaap de Wilde
  bas
  Rimke de Groot
  bas

  Na jaren samen gespeeld te hebben in het Noordelijk Bach Consort wilden Irene Visser (aanvoerder tweede violen), Jan Joost van Walsum (cellist en gambist), Rigobert van Zijl (organist en klavecinist), en Jan Kees Schelvis (concertmeester) in een zo klein mogelijke samenstelling muziek maken. De samenwerking met Sirius is het eerste wapenfeit. Zij zijn gespecialiseerd in het uitvoeren barokmuziek.

  Het concert op 24 juni is een ode aan de amateurmuziek. Beide ensembles bestaan namelijk uit uitstekende amateurs uit het noorden van Nederland.

  Het concert is gratis toegankelijk! We vragen na afloop een vrijwillige bijdrage. Vooraf reserveren is niet nodig.

  Koepelkerkconcert 24 juni 2023 Hanze Consort en kamerkoor Sirius
 • vrijdag 22 september

  Hoboband ‘La Petite Écurie’

 • zaterdag 14 oktober

  Virpi Räisänen (sopraan en viool)

 • zaterdag 18 november

  Fauré Requiem (versie voor koor en orgel). Nova Vocaal en Eeuwe Zijlstra - orgel

 • zaterdag 16 december

  Erwin Wiersinga - orgel

  Programma wordt later bekend gemaakt

 • woensdag 20 december FAMILIEVOORSTELLING

  ‘Klokgelui’ met Esther Apituley en Hans Dagelet